Haalbaarheidsstudie

LT-warmtenet de Horsel

Vraagstelling

Bedrijventerrein de Horsel in Beekdaelen wil de warmtevoorziening verduurzamen. De gedachten gaan uit naar een lage temperatuur (LT) warmtenet. Als warmtebron zijn in beeld: Mijnwater, een WKO-systeem of een industriële lucht/water warmtepomp. Maar men staat ook open voor andere duurzame betrouwbare, betaalbare oplossingen.

Gemeente Beekdaelen vraagt Innoforte om een voorstel uit te brengen voor een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden en het perspectief van een warmtenet. De onderzoeksvragen luiden als volgt:

1. Wat is de huidige en toekomstige warmtevraag van de bedrijven?

2. Welke warmtebronnen zijn beschikbaar en welk perspectief bieden deze?

3. Wat is het beste tracé voor een warmtenet?

4. Is een warmtenet technisch en economisch gezien kansrijk?

5. Wat zijn de voorwaarden voor de betrokken partijen om een warmtenet te realiseren?

Wat gaan we doen?

Binnen een beperkt budget kunnen wij een verkennende haalbaarheidsstudie uitvoeren. Dit houdt in dat wij onderbouwde aannamen zullen doen met betrekking tot de kosten die gemoeid zijn om bestaande bedrijven te gaan verwarmen met LT en MT systemen. Daarnaast zullen wij de warmtebronnen ramen op basis van kentallen en het warmtenet tracé schetsen en begroten op basis van kentallen.

Hoe pakken we dit aan?

  1. Inventarisatie en afstemming

  2. Vaststellen warmte en koude, vraag en aanbod

  3. Onderzoek collectieve warmtebronnen

  4. Onderzoek alternatieven voor duurzame verwarming gebouwen

  5. Uitwerking concepten warmtenet MT en LT

  6. Energiebalans

  7. Raming Capex en Opex

  8. Businesscase

  9. Doorkijk ontwikkeling

  10. Rapportage

Conclusie

De verduurzaming van het bedrijventerrein De Horsel leidt tot hogere kosten dan bij gebruik van aardgas. De concepten op basis van een warmtenet zijn aardgasvrij en hebben een lagere CO2-emissie. Met de verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening in Nederland zullen de warmtenet varianten een steeds lagere CO2-emissie hebben, tot uiteindelijk nul in 2050.

Aardgasvrije verwarming en koeling kan op basis van een individuele warmtepomp per gebouw of met een warmtenet. Het voordeel van een individuele warmtepomp is dat de gemeente geen regie hoeft te voeren op de ontwikkeling van een warmtenet. De ontwikkeling van een warmtenet vergt veel afstemming tussen afnemers en exploitant en vergt een jarenlange ontwikkeling.

Binnen de voorgestelde varianten met een warmtenet zijn er twee hoofdvarianten: MT (midden temperatuur) en LT (lage temperatuur). De LT-concepten zijn duurder dan de MT-concepten, omdat de bedrijven extra moeten investeren in de afgiftesystemen in de gebouwen. De voorkeur gaat daarom uit naar de MT-concepten. Er zijn twee MT warmtenetten interessant: op basis van zonnepanelen (solarthermie) en op basis van WKO (warmte en koude opslag in de bodem).  Het MT-WKO-warmtenet is iets goedkoper dan de solarthermie. Een individuele warmtepomp is qua kosten vergelijkbaar met een solarthermie warmtenet.

Resumé

  • Een MT-solarthermie warmtenet is iets duurder dan een MT-WKO-warmtenet, maar heeft de laagste CO2-emissie.

  • Een MT-WKO warmtenet is het goedkoopste alternatief, maar heeft een iets hogere CO2-emissie.

  • Een individuele warmtepomp is qua kosten vergelijkbaar met een MT solarthermie warmtenet en heeft een vergelijkbare CO2-emissie als het MT-WKO warmtenet. Dit concept heeft echter het voordeel dat ondernemers zelf het moment van de transitie kunnen bepalen. Ze hoeven niet allemaal tegelijk op een warmtenet te worden aangesloten.

Vorige
Vorige

Propositievergelijking SER

Volgende
Volgende

Haalbaarheidsstudie warmtenet voor Hintham-Zuid