Verkennend onderzoek collectief warmte-systeem Batenburg

Vraagstelling

Gemeente Wijchen voert regie over de warmtetransitie. In de woonkern Batenburg is een bewonersinitiatief ontstaan om de transitie vorm te geven: de leefbaarheidsgroep Batenburg. Zij hebben een rapport opgesteld waarin de bijzondere eigenschappen van Batenburg zijn verwoord. Met name dat er veel woningen zijn met een monumentstatus en dat daardoor de transitiemogelijkheden worden beperkt. Men heeft interesse getoond in een warmtenet. Dit warmtenet zou volgens hen kunnen worden gevoed met warmte uit de Maas of uit de bodem.

Gemeente Wijchen vraagt aan Innoforte om een projectvoorstel uit te brengen om deze kansen voor een warmtenet in Baternburg nader te onderzoeken. Gemeente wil antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is een optimaal concept voor een collectief duurzame energievoorziening voor warmte (en potentieel koude) in Batenburg, gebruikmaken van aquathermie of bodemenergie

  • Zijn er andere collectieve concepten denkbaar en mogelijk?

  • Hoe verhouden deze collectieve concepten zich ten opzichte van concurrerende (individuele) alternatieven ten aanzien van kosten en duurzaamheid?

Wat gaan we doen?

Onze missie is bij te dragen aan de verduurzaming van Nederland door bij te dragen aan de daadwerkelijke ontwikkeling van concrete projecten. Wij zijn gericht op perspectief, resultaat en actie.

De aanpak van Innoforte is gebaseerd op fasering. Het eerste deel noemen we conceptontwikkeling. Bij gebleken perspectief is een complete haalbaarheidsstudie zinvol. Zo werken we van grof naar fijn. We hebben daarbij steeds oog voor techniek, economie en mensen.

Hoe pakken we dit aan?

  1. Afstemmen projectplan
    Afstemmen van de aanpak en de planning met het project team

  2. Belangen en randvoorwaarden van stakeholders
    Verkrijgen van een goed zicht op de stakeholders en hun ambities, ideeën en randvoorwaarden. Daarnaast zorgen voor een breed draagvlak.

  3. Onderzoek waar een warmtenet leidt tot de laagste maatschappelijke kosten
    Verkrijgen van inzicht in integrale oplossingen, kosten en duurzaamheid

  4. Onderzoek optimale clusters voor een warmtenet
    Verkrijgen van zicht op de mogelijke contouren van warmtenet clusters op grond van verwachte kosten van een warmtenet

  5. Onderzoek bronnen voor een warmtenet
    Verkrijgen van een goed zicht op de mogelijke warmtebronnen

  6. Opstellen samenhangende concepten warmtenet
    Het matchen van mogelijk aan te sluiten clusters van gebouwen, warmtebronnen en hoofdtracées

  7. Rapportage conceptstudie

Conclusie

Op grond van de uitgevoerde verkenning, die zich met name richt op de eerste technische-economische haalbaarheid zijn de volgende conclusies te trekken:

  • Een MT warmtenet op basis van TEO (warmte uit de Maas) voor de gehele dorpskern Batenburg biedt perspectief tegen vergelijkbare kosten als bij een lucht warmtepomp als alle woningen worden aangesloten. Voor de niet monumentale panden lijkt dit mogelijk minder aantrekkelijk. Voor de monumentale panden ligt dit anders. Aangezien hun mogelijkheden voor een lucht warmtepomp beperkt zijn, zou het wel aantrekkelijk voor deze panden kunnen zijn. Het uitgangspunt (alle woningen van Batenburg aansluiten) is echter niet realistisch. Indien een kleiner warmtenet op basis van TEO wordt gekozen voor alleen de monumentale oude kern van Batenburg, moet rekening worden gehouden met een fors (50 tot 100%) hogere kosten.

  • De inzet van zonnevelden is nog duurzamer, maar de kosten zijn momenteel (te?) hoog te noemen. Indien (forse) aanvullende subsidies beschikbaar kunnen komen, verandert het perspectief uiteraard. Een groot voordeel van de inzet van PVT zonnevelden is het maximaal gebruik van beschikbaar oppervlak.

  • Een warmtenet op basis van lage temperatuurverwarming is erg duur, nog los van de benodigde aanpassingen (en dus investeringen) in de woningen.

  • Er zijn nog diverse manieren om de haalbaarheid te verbeteren: subsidies, slimme combinaties en optimalisaties. Een nadere haalbaarheidsstudie is nodig om deze verbeteringen bloot te leggen.

Vorige
Vorige

Conceptontwikkeling warmtevoorziening Westpoort

Volgende
Volgende

Verwaarding restwarmte Wavin