Conceptontwikkeling warmtevoorziening Westpoort

Vraagstelling

Gemeente vraagt Innoforte, op grond van de eerder uitgevoerde conceptenstudie, om een voorstel uit te brengen voor de verdere begeleiding van het keuzeproces voor een systeem voor verwarming en koeling. Dit voorstel dient uit te gaan van intensieve samenwerking met de ontwikkelaars BPD en Woonwaard, maar ook met de mogelijke aanbieders van collectieve warmte: HVC en DRH.

Het voorstel dient te resulteren in een goed onderbouwde en gedragen keuze die past binnen het beleid en de doelstellingen van alle partijen inclusief de gemeente Dijk en Waard. De keuze kan daarbij vallen op een nader uitgewerkt collectief systeem, maar ook op een individuele warmtepomp.

Wat gaan we doen?

De aanpak is gebaseerd op een concrete uitwerking voor twee voorbeeldwoningen. Deze voorbeeldwoningen zullen door BPD in overleg met Woonwaard worden aangeleverd. Het betreft één grondgebonden en één gestapelde woning. BPD is in staat om voor deze woningen een integraal ontwerp te maken met een individuele warmtepomp dat voldoet aan de BENG eisen uit het Bouwbesluit.

Innoforte begeleidt de beide potentiële aanbieders bij de uitwerking van concrete concepten, voorzien van kostencalculaties en berekeningen van de energieprestatiefactoren. Dit mondt uit in een overzicht van de concrete mogelijkheden en tarieven van de collectieve systemen.

Daarna zal BPD de beide woningontwerpen aanpassen op basis van aansluiting op een collectief systeem, voorzien van energieprestatiefactoren FP del en FP ren en kosten. Op deze wijze kunnen BPD en Woonwaard zich een beeld vormen van de waarde en de haalbaarheid van een concrete uitwerking van een collectief systeem (warmtenet). Daarna kunnen alle partijen gezamenlijk een principebesluit nemen maken welk vorm van warmte en koudevoorziening zal worden gekozen en zal worden uitgewerkt tot een contract.

Hoe pakken we dit aan?

  1. Stappenplan
    Afstemmen van de aanpak met de gemeente, de ontwikkelaars en de mogelijke aanbieders van warmte

  2. Uitwerken concepten HVC en DRH
    Uitwerken van collectieve concepten van HVC en DRH

  3. Inpassen concepten in ontwerpen woningen BPD en Woonwaard
    Uitwerken van het gevalideerd aanbod van HVC en/of DRH in de voorbeeldwoningen van BPD en Woonwaard.

  4. Evaluatie en keuze
    Afstemming en begrip bij alle partners, borging van de opgedane kennis en argumentatie

  5. Rapportage
    Afstemming en begrip bij alle partners, borging van de opgedane kennis en argumentatie.

Conclusie

Er zijn 13 concepten onderzocht voor Westpoort. Deze zijn op acht verschillende aspecten getoetst. Hieruit volgen verschillende conclusies.

Een aansluiting op de Duurzame Ring Heerhugowaard lijkt financieel aantrekkelijk, maar er zijn vraagtekens bij de haalbaarheid ervan. Bovendien is de energiezuinigheid slechter dan individuele warmtepompen. Nader onderzoek en overleg met DRH op deze punten is aan te bevelen.

Een aansluiting op het warmtenet van HVC is qua duurzaamheid en kosten interessant. De indicatieve aanbieding van HVC was exclusief koeling (in het overzicht is koeling erbij geteld). Er moet nog worden onderzocht in hoeverre koude echt nodig is en welke kosten daarmee zijn gemoeid. Ook kan worden onderzocht wat de meerwaarde is van aansluiting op de retour (cascadering).

Van de individuele concepten is de bodem warmtepomp het interessantste vanwege de hoge COP bij koeling en het voorkomen van hittestress. Daarnaast heeft deze warmtebron geen buitenunit welke moet worden weggewerkt in het straatzicht.

Als algehele conclusie wordt aangeraden de mogelijkheden van HVC en DRH nader uit te werken in overleg met beide leveranciers en deze te vergelijken met individuele warmtepompen. Daarbij zal onder andere aandacht moeten zijn voor de noodzaak van koude voor alle woningen, voor de keuze van de configuratie, de financiële lasten van bouwer en gebruiker/huurder van de woning, van de duurzaamheid en de betrouwbaarheid van de aanbieders en de keuze voor een private of publieke partij.

Vorige
Vorige

Visie ontwikkeling warmte en koude voorziening Oostrand

Volgende
Volgende

Verkennend onderzoek collectief warmte-systeem Batenburg