Warmtebron strategie

Welke warmtebronnen zijn op welk moment realiseerbaar?
De ontwikkelkansen van een warmtenet zijn afhankelijk van de beschikbaarheid over duurzame en betaalbare warmtebronnen. Toekomstbestendige bronnen zijn langdurig beschikbaar, vergen een laag elektrisch aansluitvermogen en voldoen aan de CO2 emissie eisen zoals die in de Wcw zijn aangekondigd.

Wat kan Innoforte voor u betekenen?
Innoforte zet voor u de mogelijke warmtebronnen op een rij mét de relevante eigenschappen:

  • Kosten: capex, opex, energiekosten

  • Duurzaamheid

  • Elektrisch aansluitvermogen

  • Realiseerbaarheid

  • Toekomstbestendigheid

  • Bijzondere eigenschappen op het gebied van dynamiek en temperatuur

  • Afhankelijkheden, risico’s, kansen en flexibiliteit

Wij presenteren deze bronnen overzichtelijk in tabellen. Ook plotten wij deze bronnen grafisch in een GIS laag zodat de bronnen kunnen worden gekoppeld aan bestaande warmtenetten of kansrijke buurten. Op basis van deze informatie kunnen ontwikkelscenario’s en een warmtebronstrategie worden opgesteld. 

Welke warmtebronnen zijn kansrijk?
Innoforte schenkt daarbij bijzondere aandacht aan de ontwikkeling van aquathermie, geothermie, zonthermie en restwarmte. Deze warmtebronnen bieden elk specifieke kansen en randvoorwaarden. Aquathermie is ruimschoots beschikbaar, maar scoort vaak minder op het gebied van netcongestie en duurzaamheid. Geothermie is in meerdere varianten te ontwikkelen, maar vergt een lange adem en een groot afzetpotentieel. Zonthermie is erg duurzaam, maar vergt ruimte en hoge investeringen. Restwarmte vergt een gedegen studie naar de toekomstbestendigheid.  

Daarnaast spelen nieuwe mogelijkheden op het gebied van warmtebuffering, piekvoorzieningen en back up voorziening. Met name op het gebied van netcongestie en energiemanagement is een integrale benadering van de warmtebronnen en de elektriciteitsvoorziening van toenemend belang. Innoforte simuleert warmtebronnen, warmtevraag, zoninstraling, elektriciteitsprijzen dynamisch met SimSource, een in eigen beheer ontwikkelde simulatietool.

Wim Mans
wim.mans@innoforte.nl