Verkennende EMG verklaring Dukenburg

Inleiding

Het gaat om een nieuw te ontwikkelen warmtenet in het stadsdeel Dukenburg. Dit warmtenet wordt in aanvang gevoed door een tijdelijke warmtecentrale op aardgas. We zullen goed moeten nagaan hoe de projectie van de warmte afzet, de ontwikkeling van het warmtenet en de warmtebronnen er uit zal gaan zien.

In deze opdracht zijn de verkennende EMG-berekeningen opgenomen van het in ontwikkeling zijnde warmtenet in Dukenburg Nijmegen. Het doel is om inzicht te krijgen in de energiezuinigheid en duurzaamheid van dit warmtenet. Het is nog geen officiële rapportage van een gecertificeerde EMG-verklaring.

Voor de verkennende berekening is de warmtevraag geraamd op basis van een kaart (verstrekt door de gemeente Nijmegen) met daarop een scenario van aan te sluiten gebouwen. Voor het warmteverlies, het aandeel warmteopwekking per opwekkingsinstallatie en het rendement van de gasketel zijn drie scenario’s gedefinieerd (ongunstig, middelste, gunstig). Dit zijn de belangrijkste factoren bij het bepalen van de energieprestaties. De uitgangspunten van elk scenario zijn in het rapport beschreven.

Wat hebben we gedaan?

Innoforte hanteert een standaard rekenmodel voor het opstellen van een jaarlijkse energiebalans van een warmtenet. We vullen dit model met de verkregen informatie over de warmtebron (ARN afvalverbrander met aftapwarmte), het tracé van het primaire net, het tracé van het distributienet, het temperatuurregime en de ingetekende aangesloten panden. We vullen deze gegevens aan met een raming van het aandeel van ARN in de jaarlijkse warmteproductie, met de verwachte warmteverliezen en de benodigde hulpenergie (voor pompen).

Een concrete aanpak en uitgangspunten:

  • Bepaling warmtevraag. We baseren ons op de ontvangen kaart en selecteren de aan te sluiten gebouwen onze GIS-tool. Daarmee krijgen we inzicht in het warmteverbruik en in de vermogens.

  • Met betrekking tot het distributienet baseren we ons op de kaart en op de ontvangen tabellen met lengtes. We ramen de warmteverliezen.

  • We berekenen het transportnet op basis van het kaartje.We ramen de thermische transportverliezen en gaan uit van het forfaitaire elektriciteitsverbruik van de pompen.

  • De HWC (hulpwarmtecentrale gas) komt in Dukenburg, de eerste twee jaar als TWC (tijdelijke warmtecentrale).

  • De basislast wordt geleverd door ARN (aftap, afvalverbranding), na twee jaar. Aandeel ARN: 75, 80 of 85%, de HWC vult de rest in.

  • De warmtelevering start in 2027. Het plangebied van het kaartje wordt in twee jaar volledig aangesloten.

Het resultaat

De duurzaamheid van het warmte-/koude-net is conform de bepalingsmethode NTA 8800:2022 berekend en uitgedrukt in 3 energiefactoren: ƒpdel (primair fossiele energie factor), ƒpren (primair hernieuwbare energie factor) en ƘCO2 (CO2 emissiefactor).

 

De energiefactoren zijn berekend op basis van het ontwerp van de installaties en gebouwen en opgesplitst in factoren voor ruimteverwarming, warmtapwater en koeling.

Vorige
Vorige

EMG verklaring Yara Sluiskil

Volgende
Volgende

Potentie Aquathermie Wijchen-Zuid