Duurzame energiesystemen Goeree-Overflakkee

Wat is er haalbaar?

Vraagstelling:

Er zijn al diverse onderzoeken gedaan naar het bepalen van de theoretische potentie van duurzame energiebronnen binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. Voor de verdere concretisering van de plannen wil de gemeente inzicht in een realistische technische en economische potentie van de bronnen.
De vraagstelling van de gemeente Goeree-Overflakkee spitst zich toe op de volgende
deelvragen:

  • Wat is technisch mogelijk en economisch haalbaar?

  • Ga na wat per woonkern haalbaar is en wat op het niveau van de gehele gemeente.

  • Beschouw het gehele energiesysteem: opwekking, transport, opslag en gebruik.

  • Kijk specifiek naar de potentie van de zon, biomassa en bodemenergie.

  • Stel deelrapporten op per type warmtebron waarin de technisch-economische potentie per kern helder wordt weergegeven in de vorm van kaarten en cijfers.

Onze visie op de vraagstelling:

De vraagstelling van de gemeente spitst zich toe op drie belangrijke duurzame energiebronnen: zon, biomassa / biogas en bodemenergie. Voor een juiste en complete beeldvorming stellen wij voor om de eerder uitgewerkte potentie van aquathermie in de technisch-economische uitwerking mee te nemen. Hierdoor ontstaan een compleet beeld van de mogelijkheden.

Onze aanpak

Inventarisatie en afstemming
Afstemmen van de aanpak en de planning

  1. In kaart brengen van gebouwen en warmtevraag
    Inzicht in de huidige gebouwen qua type, bouwperiode en warmtevraag

  2. Bepalen potentie van de zon
    Inzicht in de technisch-economische potentie van de zon voor de productie van duurzame warmte en elektriciteit

  3. Bepalen potentie van bodemenergie
    Het in kaart brengen van de technisch economische potentie van het gebruik van bodemenergie voor de warmtevoorziening.

  4. Opstellen en doorrekenen energieketens
    Het verkrijgen van inzicht in de samenhangende energiesystemen qua duurzaamheid, potentie en kosten

  5. Rapportage
    Een compacte en heldere rapportage van de studie. Voor de warmtebronnen zon, biogas en bodemenergie stellen wij deelrapporten op. Daarnaast een complete rapportage met alle analyses, senario’s en conclusies

Resultaat

Een algemene conclusie uit dit onderzoek luidt dat het ontwikkelen van duurzame en betaalbare warmtebronnen voor warmtenetten geen sinecure is. De potentie voor geothermie is laag en er is nauwelijks restwarmte uit bijvoorbeeld de industrie op Goeree-Overflakkee. De wel aanwezig lage temperatuur warmtebronnen in de vorm van aquathermie zijn beperkt interessant. De duurzaamheid is niet positief ten opzichte van individuele lucht warmtepompen en in combinatie met de kosten voor een warmtenet zijn de systeemkosten hoog. Een warmtenet is in de meeste kernen bovendien bovengemiddeld duur. Dit is een gevolg van de beperkte schaalgrootte, het relatief ongunstige stratenpatroon (veel meters per aansluiting nodig) en de relatief lage woningdichtheid. Een positieve uitzondering is een warmtenet op basis van warmte uit het effluent van de rioolwaterzuivering in Middelharnis/Sommelsdijk. Een nadere haalbaarheidsstudie naar een warmtenet op deze locatie is daarom aan te bevelen.

Het realistische alternatief voor een warmtenet is een individuele warmtepomp per woning op basis van buitenlucht. Transformatie van bestaande woningen naar een warmtepomp is complex vanwege de vele uitvoeringsvormen en de verwevenheid met bouwkundige aanpassingen en aanpassingen aan het warmte afgiftesysteem in de woning. Bovendien leidt het tot een grotere elektriciteitsvraag en dus tot een benodigde verzwaring van het lokale en regionale elektriciteitsnet.

Als de verzwaring van het elektriciteitsnet tot grote bezwaren leidt en het streven er is om zoveel mogelijk energie lokaal op te wekken, komen de zonnevelden in beeld. Deze kunnen worden uitgevoerd als zuiver thermische zonnevelden (T) of als combinatie van elektriciteit en warmte (PVT). Thermische zonnevelden zorgen door het vermijden van individuele warmtepompen voor een minder grote druk op de benodigde verzwaring van het elektriciteitsnet. Helaas vergt dit wel een zekere mate van ruimtebeslag, zoals aangeven in de “perspectieven woonkernen”. Ook zijn de integrale systeemkosten hoger dan bij de inzet van een lucht warmtepomp, aanvullende geldstromen (subsidies) zijn daarom essentieel.

Op grond van de verwachte elektriciteitsprijzen (lage elektriciteitsprijs, blijvend hoge gasprijs bron, zie blz. 49) is Bio-WKK op basis van biogas economisch niet interessant. Indien meer biogas kan worden opgewekt, zou lokale inzet ten behoeve van moeilijk en duur te transformeren woningen kunnen worden overwogen. Het opslagprobleem moet dan wel nog worden opgelost. Het biogas wordt immers gedurende het jaar continu geproduceerd, terwijl de warmtevraag zich vooral in de winter voordoet. 

Vorige
Vorige

Ontwikkeling warmtenet Druten

Volgende
Volgende

Duurzame warmte en koude voor Maasterras Zwijndrecht